Akbank Genel Müdürü Gür: TL krediler 2024’te yüzde 40 büyüyecek
Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, yeni dönem strateji ve hedeflerinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Akbank’ın Borsa İstanbul’da işlem gören ilk 20 şirket arasında yer aldığını belirtti.
Gür, 2023 sonu itibarıyla yüzde 55 ile banka hisseleri arasında en yüksek yabancı payına sahip olduklarını ve BIST 30 hisseleri arasında 3’üncü sırada yer aldıklarını anlattı.
1,2 TRİLYON LİRA KREDİ DESTEĞİ
Gür, Akbank olarak 13 bin kişilik grubuyla geçen yıl Türkiye ekonomisine 962 milyarı nakit olmak üzere 1 trilyon 201 milyar liralık kredi desteği sağlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde özel sektöre verilen toplam nakdi kredinin yüzde 15’ini biz sağlıyoruz. Bu dönemde toplam ihtiyaç kredimiz yüzde 121 artarak 318 milyar liraya ulaştı. KOBİ’lere nakdi kredi desteğimiz bir yılda yüzde 49 arttı” 2020’de ise 134,4 milyar liraya ulaştı.”2018’den bu yana ödediğimiz vergi 42 milyar lira seviyesinde. Üstelik sadece kendi içimizde yarattığımız istihdamla değil, ekonomiye sağladığımız finansal hizmetlerle de milyonların istihdamına destek oluyoruz.”
‘4,6 MİLYON NET MÜŞTERİ KAZANDIK’
Gür, 2022 ve 2023 yıllarında toplam 4,6 milyon net müşteri kazandıklarını belirtti. “Böylece aktif müşteri sayımız yalnızca son 2 yılda yüzde 55 arttı. 2023 yılsonu itibarıyla 13,1 milyon müşteriye ulaştık. Dijital kanallarımızı kullanarak 4 milyon yeni müşterimiz Akbank’a üye oldu. Bu da gösteriyor ki, 2 milyon müşterimiz var. Akbank’ı tercih eden her 3 yeni müşteriden biri dijitalden geliyor Dijital Müşteri penetrasyonumuz yüzde 85’in üzerinde.”dedi.
Gür, sendikasyon kredilerinde her dönem süreci başlatan ve fiyatı belirleyen banka olduklarını kaydederek, uluslararası piyasalarda kazandıkları itibar ve yarattıkları inancın, alternatif fon kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırdığını, 2023 sonu itibarıyla ulaştıkları toplam dış borç bakiyesinin 5,3 milyar dolar olması bunun önemli bir göstergesi. .
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMANDA 2030 HEDEFİMİZ 800 MİLYAR LİRA’
Akbank Genel Müdürü Gür, sürdürülebilirlik odaklı ürün ve hizmetlerle finansal sağlığa odaklanırken, sosyal ve çevresel kalkınmaya da hizmet ettiklerini söyledi.
Bu kapsamda Gür, 2023 yılı dış borç bakiyelerinin yüzde 60’ının sürdürülebilirlik temalı olacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Deprem bölgesine katkı sağlamak amacıyla EBRD’den 90 milyon dolara, IFC’den ise 60 milyon dolar ve 10 milyon euroya kadar finansman sağladık. 2023’te toplam bedeli 242 milyon dolar olan 8 sosyal tahvil ihraç ettik, Akbank, sürdürülebilirlik stratejimiz ve KOBİ’lere sağladığımız destekle, Türkiye’nin ilk sosyal temalı sendikasyon kredisi ve dünyanın ilk cinsiyet eşitliğine dayalı tahvili dahil olmak üzere bu piyasalarda birçok ilke imza atmıştır. Yeşil projeler ve kadın girişimciliği için 7 50 milyon dolar fiyatla. “Tüm bu çalışmalarımızla 2020-2030 yılları arasında 200 milyar lira sürdürülebilir finansman sağlama hedefimizi şimdiden aştık ve 2030 için yeni hedefimizi 800 milyar lira olarak belirledik.” lira.”
Gür, geçen yıl Stablex’i Ak Yatırım bünyesine kattıklarını hatırlatarak, “Bu, Türkiye’de kripto para alım satım platformlarında bir ilk. Gelişen bu alanda yenilikçi ve öncü duruşumuzu dünyada ve Türkiye’de savunmaya devam edeceğiz.”dedi.
Kurdukları Akbank Ventures ile küresel piyasalarda yeni gelişen teknoloji ve trendleri yakından takip edebileceklerini belirten Gür, “Yakaladığımız fırsatları ülkemize taşıyabileceğimiz bir kanal açtık. Yeni dönemde ihracatın finansmanı, nakit yönetimi, KOBİ ve ticari müşterilerimize yönelik yenilikçi ürün ve hizmetler kendimizi daha da geliştirmemizi sağlayacak.” “Göstereceğimiz bir alan olacak.” dedi.
‘TEKNOLOJİYE YAPILAN YATIRIMLAR İLE YAPMAYI PLANLADIĞIMIZ YATIRIMLARIN TOPLAM 1,3 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDEDİR’
Kaan Gür, son 4 yılda teknolojiye 700 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, bu sayede Türkiye’nin en ileri teknolojilerle oluşturulan bilgi merkezini inşa ettiklerini ve en yeni ekipmanlarla yenilediklerini anlattı.
Dijital kartlar, limit üstü POS ve dijital yazarkasa gibi dijital ürünlerde öncü olduklarını belirten Gür, şöyle konuştu:
“Güncel teknolojiyi en verimli şekilde kullanarak blockchain teknolojisi web 3.0 ile ilk uluslararası para transferi ve ilk dış ticaret analizi gibi birçok çalışmayı geliştirdik. Üretken yapay zeka alanında geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz Microsoft ile yaptığımız iş birliği sonucunda geliştirdiğimiz Akıllı Yardım Asistanı İleri analitikler 10 yılı aşkın süredir teknoloji ve yapay zeka üzerinde çalışıyoruz. 2024 yılında teknolojiye 200 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız. Bu yatırımlarımız devam edecek. Önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Bugün itibarıyla 2025, 2026 ve 2027 yılları için planladığımız yatırımlarımızın toplamı 600 milyon doları aştı. Yapılan yatırımlar ve “Yapmayı planladığımız toplam yatırımlar 1.3 milyar dolar değerinde. Böylece büyük bir unicorn’un piyasa değerine eşdeğer bir yatırımla Akbank’ın teknolojik gücünü daha da ileriye taşıyoruz.”
‘ÇOK CİDDİ BİR KARARLILIK’
Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gür, Haziran 2023’ten itibaren normalleşme dönemine gireceklerini belirtti.
Gür, şöyle konuştu: “Merkez Bankamızın amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Nakit sıkılaştırmaya yönelik önemli bir program uygulanıyor. Gerek para politikaları, gerekse maliye politikaları son derece koordineli bir şekilde uygulanıyor ve piyasanın ortamını iyileştirmeye yönelik adımlarla ilerliyoruz. Bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl çok önemli bir tespit.” “Şubat ayının başında alınan yeni kararlar nedeniyle bankacılık sisteminin zorunlu karşılıklardan kaynaklanan maliyet baskıları belli bir noktaya kadar desteklendi. Bu durum kredi iştahını biraz daha artıracaktır.”
Gür, yılsonuna doğru bankacılık sektöründe fonlama maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığını kaydederek, “Bu durum ister istemez mevduat faizleri üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturdu. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara faiz ödeme kararı sonrasında, mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir baskı oluştu. Mevduat faizlerinde yeniden yukarı yönlü bir hareket var. Bu çok olumlu bir durum.” gelişme.” Şeklinde konuştu.
KKM’nin 80 milyar dolara düştüğünü belirten Gür, Dünya Bankası’nın 2024 büyüme iddiası dikkate alındığında büyümeyi en fazla destekleyecek ekonomilerin gelişmekte olan ülkeler olduğunu vurguladı.
KREDİLERDE YÜZDE 40 BEKLENTİ
Akbank Genel Müdürü Gür, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın Enflasyon Raporu toplantısında çok güzel bir sunum yaptığının altını çizerek, “Merkez Bankası enflasyonda çok net bir hedef gösterdi; yüzde 36. Biz buna katılıyoruz. bunu başarmaya kararlıyız ve bunu başarmaya kararlıyız.” “İnancımız var. Çünkü yeni ekonomi yönetiminin tamamı çok etkili ve duruma hakim. Dolayısıyla orada inanılmaz bir kararlılık var.” Şeklinde konuştu.
Gür, bu yıl toplam TL kredilerde yüzde 40 civarında bir büyüme öngördüklerini belirterek, “Türkiye olarak 2023 gibi zor bir yılı çok iyi atlattık. Bunun bilincinde olmamız lazım.” değerlendirmesini yaptı.